dilluns, 27 de juliol del 2015

"El més petit de tots"...la recordeu?

El més petit de tots, un símbol per a la Dignitat d'un poble

L'any 1937 el Comissariat de Propaganda va adoptar com a icona de la seva activitat la figura creada per l'escultor barceloní Miquel Paredes: un nen milicià que crida a lluitar contra els facciosos: Se li posà el nom d' "El més petit de tots" en record de la cançó popular "Els tres tambors".

Amb posterioritat es va encarregar una lletra a Pere Quart que va ser cantada amb la tonada de la cançó popular per Emili Vendrell i a Lola Anglada se li va encarregar un conte inspirat en aquella figura.

D'aquella figura se'n van fer milers d'exemplars que eren presents a moltes llars catalanes.

Aquesta figura representava l'esperit de resistència del poble català en la imatge d'un infant que duia a la ma la nostra bandera. D'aquesta figura se'n van fer milers de còpies. Amb el franquisme la majoria es van destruir per por a represàlies.

La Comissió de la dignitat amb la col·laboració d'Art i Miniatures ha promogut la reproducció d'El més petit de tots perquè creu que avui segueix representant al nostre poble i el seu esperit de lluita amb voluntat de ser respectat. És un símbol de la dignitat de Catalunya.


Bibliografia: Comissió de la dignitat : http://www.comissiodeladignitat.cat/

2 comentaris:

Relatus ha dit...

No el recordo però n'havia llegit alguna cosa. Té força i és tendre.

Mònica HUIX-MAS ha dit...

Sí, la lletra dels Tres tambors res a veure ;-)